Kürtaj haklarım neler?
2827 sayılı Nüfus Planlaması Hakkında Kanun uyarınca Türkiye’de 10 hafta içindeki gebelikleri herhangi bir sağlık sorunu ya da gerekçe sunmadan sonlandırma hakkımız var. Bu hakkımızı tüm kamu ve özel hastanelerinde kullanabiliriz.
Hastaneye gittiğinizde doktorların gebeliği sonlandırma kararınızı yargılamadan dinlemesi ve size kürtaj işlemi hakkında bilgi vermesi gerekir. Kürtaj yasal süresi olan bir operasyon olduğu için doktorun sizin kararınıza uygun bir şekilde hızla hareket etmesi ve size operasyon günü ayarlaması gerekir.
Evli olmanız durumunda kürtaj koca iznine bağlıdır. Fakat gebelik fiziksel ve ruhsal bütünlüğünüzü tehlikeye atıyorsa, doktorun sizin iyilik halinizi önceliklendirmesi ve izin beklemeden operasyonu gerçekleştirmesi gerekir.
İstemediğimiz gebelik, gebeliği önleyici yöntemleri kullanmadığımız ya da kullanmamız engellendiği için oluşmuş olabilir. Gebeliği önleyici yöntemler hakkında bilgiyi doktordan talep edebiliriz. Partner/koca tarafından gebeliği önleyici yöntemlere erişimimiz engelleniyorsa destek almak için hastanenin sosyal hizmet uzmanına ya da kadın örgütlerine ulaşabiliriz.
Gebelik sizin sağlığınız ya da doğacak bebeğin sağlığı açısından önemli bir tehlike yaratıyorsa süre sınırı olmadan, tecavüz sonucu oluşmuş bir gebelik ise 20 haftaya kadar kürtaj yapılır. Doktorun gebeliği sonlandırmadan önce veya bunun mümkün olmadığı hallerde gebeliği sonlandırmasından itibaren en geç 24 saat içinde kimliğinizi, yapılan müdahale ile müdahalenin gerekçelerini illerde sağlık ve sosyal yardım müdürlüklerine, ilçelerde hükümet tabipliklerine bildirmesi zorunludur.
Eğer 18 yaşından küçükseniz gebeliği sonlandırma için velinin veya vasinin izni gerekir. Güvendiğiniz ebeveyninizle giderek gebeliği sonlandırabilirsiniz.