Kürtaj, gebeliği sonlandırma işlemi olarak tanımlanabilir ve birçok nedenle tercih edilebilir. Bu nedenler arasında tıbbi endikasyonlar, gebelik sağlığı sorunları, fetal malformasyonlar, ekonomik veya sosyal nedenler bulunabilir. Bununla birlikte, ülkemizde, kadının kendi isteğine bağlı olarak gebeliğini sonlandırma kararı alabilmesi, gebeliğin 10. haftasına kadar mümkündür.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kürtajın sıkça başvurulan bir sağlık müdahalesi olduğunu vurgular ve kürtajı temel sağlık hizmetleri arasında sıralar. DSÖ dünya genelinde her yıl yaklaşık 73 milyon kürtaj işlemi gerçekleştiğini belirtmektedir. Kürtaj hem sıkça karşılaşılan hem de tıbbi olarak basit bir müdahale olmasına rağmen, bazen kadınlar için kişisel ve duygusal bir deneyim olabilir. Bununla birlikte, kürtajın toplumda tabulaştırılması da bu deneyimi kadınlar için zorlaştırabilir. Bu bağlamda, sağlık çalışanlarına önemli bir görev düşmektedir.
Kürtaj hizmeti sunan sağlık profesyonelleri, bu konuda anlayışlı, profesyonel ve kadın odaklı bir yaklaşım benimsemelidirler. Bu rehber, doktorlara ve sağlık çalışanlarına bu konuda yardımcı olacak bilgi ve rehberlik sunmayı amaçlamaktadır.